Wat is Tricamp?

Iedere drie jaar mogen we op Tricamp samen met Nederlandse, Engelse en Zweedse scouts en explorers. Om de drie jaar is een ander land het gastland. In 1985 werd het eerste officiële Tricamp in Austerlitz in Nederland gehouden. 

Tricamp is te vergelijken met ieder ander kamp, alleen is het veel groter omdat we samen met onze Engelse en Zweedse vrienden op kamp gaan. Op zaterdag komen we aan op de locatie waarna we onze tenten gaan opzetten. We worden opgedeeld in internationale patrouilles. Samen met een andere Nederlandse scout en Engelse en Zweedse scouts vorm je dan een een groepje waarmee je de hele week alle activiteiten doet. Eten en slapen doen scouts onze eigen Nederlandse groep. Explorers koken ook in hun internationale patrouilles. Halverwege de week gaan we een 2-daagse hike lopen en slapen we op een bijzondere locatie onder een zeiltje.

Wat is Aftercamp?

Na een week van toffe activiteiten gaan we met onze nieuwe internationale vrienden een aantal dagen naar een andere locatie voor een laatste spannende activiteit, dit noemen we aftercamp. Als we in het buitenland zijn, slapen we in een clubhuis of bij nieuw gemaakte vrienden in home hospitality. Als we in Nederland zijn slapen de scouts en explorers in hun eigen bed, dan kunnen de andere landen ervoor kiezen om aan home hospitality mee te doen.

Wat is Home Hospitality?

Heb je tijdens Tricamp in Nederland nieuwe vrienden gemaakt? Dan kun je vragen of ze het leuk vinden om tijdens aftercamp bij jou te komen logeren! Let op: niet alle landen mogen meedoen aan home hospitality, dit kun je navragen bij je leiding.

Bij je inschrijving kun je al aangeven hoeveel scouts of explorers bij jou thuis kunnen logeren, Ze hebben natuurlijk al een matje en slaapzak bij zich, dus je hoeft niet per se een bed voor ze te hebben (alhoewel dat na een week kamp wel heel fijn is natuurlijk). Tijdens het kamp inventariseren we wie er bij wie gaat logeren en houden we hier contact over met het thuisfront.

Als we in het buitenland zijn en je hebt nieuwe vrienden gemaakt, dan kun je natuurlijk ook ben hen logeren. Het organiserende land zal dan inventariseren wie er bij wie wil logeren en of dat kan. Het kan zijn dat je een lekker bed krijgt, maar omdat je al je matje en slaapzak bij hebt kan het zijn dat je daarop slaapt.

Wat neem je mee op Tricamp?

Ongeveer een week voor Tricamp krijg je van ons een Tricamp boekje, waarin een paklijst staat. Maar het is handig om sowieso alvast te zorgen dat je een matje en slaapzak hebt en schoenen waarop je een stevige wandeling kan maken. Daarnaast mag je een beetje zakgeld meenemen om een snoepje of souvenirtje van te kopen.

Moet je Engels of Zweeds kunnen spreken?

Het is handig, maar het hoeft niet. Veel van de leiding kunnen je vertellen dat zij ook nog geen Engels (of Zweeds) konden toen zij op Tricamp gingen, maar ze leerden het daar. In je Tricamp boekje zullen we ook wat Engelse en Zweedse woorden opnemen die je kunt gebruiken. Daarnaast zijn de leiding en de oudere scouts en explorers altijd bereid om je te helpen als dat nodig is.

Geschiedenis van Tricamp

In 1973 kwamen Ivy, Leif, Linda, Frans en een aantal andere leiders en scouts uit Engeland, Nederland en Zweden bij elkaar in Petterweil Duitsland. De leiders kenden elkaar van een internationaal kamp en vonden het zo leuk, dat ze besloten samen op kamp te gaan.

Dit kamp herhaalde ze daarna een aantal keer tussen 1976 en 1984. Bij deze kampen kwamen nog niet de drie landen bijeen zoals we Tricamp nu kennen.

In 1985 werd het eerste officiële Tricamp in Austerlitz in Nederland gehouden. De groepen die daar aan mee deden waren de Marco Polo Delft, 1st Broad Oak & Punnets Town en de Järnbrott. Door de jaren heen varieerden de groepen die meegingen op Tricamp.

Overzicht Tricamps door de jaren heen:

YearLocationTheme
1985Austerlitz, the Netherlands
1988Broadstone Warren, England
1991Lysestrand, Sweden Gullmarn 91
1994Aerdenhout, the NetherlandsPirates
1997Broadstone Warren, EnglandFriendship
2000Kragenäs, SwedenYggdrasil
2003Elburg, the NetherlandsVOC
2006Ferny Croft, New Forest, England99 years
2009Apelhult, SwedenSilvarboria
2012Bergen op Zoom, the NetherlandsEgypt
2015Adamswell, Tunbridge Wells, EnglandEnglish Village
2018Kragenäs, SwedenZIRKON XVIII
2023Brunssum, the Netherlands
(delayed 2 years due to the COVID-pandemic)
Bokkenrijders